Ποιοι ειμαστε

Χαλάμε τα πλάνα τους

 

 

  Μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών μπορούμε να πούμε ότι  το πλάνο των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό τη στενή επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο. Εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και της μέσης λαϊκής οικογένειας μέσω πετσοκόμματος μισθών-συντάξεων και φοροεπιδρομής, με μοναδικό στόχο την προστασία της κερδοφορίας του ντόπιου και του διεθνούς κεφαλαίου, την σωτηρία των τραπεζών και την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους. Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι πλέον κανόνας. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30% δημιουργώντας στρατιές απελπισμένων ανθρώπων που παλεύουν να μη βγουν στο κοινωνικό περιθώριο. Δημόσια υγεία και παιδεία συνεχώς υποβαθμίστηκαν με τελικό στόχο να περάσουν στα χέρια ιδιωτών,  ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία, δόθηκε δύναμη σε φασίστες και φασιστοειδή προκειμένου να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον έλεγχο σε αυτή την δύσκολη για αυτούς συγκυρία, ενώ το περιβάλλον αποτελεί πεδίο πλουτισμού-κερδοφορίας μέσα από διαδικασίες που οδηγούν στην συνεχή υποβάθμιση του και την αλόγιστη αποστράγγιση φυσικών πόρων.  Λίγους μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή που έγινε με μεγάλες προσδοκίες τίποτα δε φαίνεται να βελτιώνεται. Η φυλακή του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ φαντάζει παντοδύναμη και μπορεί να συμμορφώνει κάθε σκέψη για πιο φιλολαϊκή διαχείριση. Όπως κατέρρευσε το success story του Σαμαρά, έτσι φαίνεται ότι η ελπίδα αργεί ακόμη.

 

Από το παραπάνω πλάνο δεν λείπουν φυσικά και οι δήμοι. Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης σε συνδυασμό με την λειτουργία του παρατηρητηρίου του υπουργείου οικονομικών που τους υποχρεώνει να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τους καθιστά ουσιαστικά ανίκανους να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες. Έτσι καταφεύγουν στην ένταξη των κοινωνικών τους υπηρεσιών στην σφαίρα της ανταποδοτικότητας ή στην παραχώρηση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στην αντικατάσταση των εργαζομένων από συμβασιούχους μέσω ΕΣΠΑ αποτελώντας με τον τρόπο αυτό τον δοκιμαστικό σωλήνα του νέου εργασιακού μεσαίωνα που έρχεται, στις συνεχείς αυξήσεις δημοτικών τελών, φόρων και εισφορών και στην παραχώρηση ξεπούλημα της περιουσίας τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Παλιά και νέα δημοτική αρχή έχουν ξεκινήσει ένα άγριο πόλεμο μεταξύ τους. Οι «πρώην» προσπαθούν να συνδυάσουν ένα ξεθωριασμένο αγωνιστικό παρελθόν με την υπεύθυνη θεσμική αντιπολίτευση. Σε καμία περίπτωση δε μπορούν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία. Οι «νυν» βιάζονται να εναρμονίσουν την τοπική διοίκηση με την κυβερνητική πολιτική. Υπόλογοι σε μεγάλα συμφέροντα παλεύουν με εκδικητική διάθεση να σπιλώσουν και να ποινικοποιήσουν τους πιο γνήσιους λαϊκούς αγώνες που έγιναν στην περιοχή. Ήδη από τις πρώτες μέρες περισσεύουν ο αυταρχισμός και η μισαλλοδοξία.

 

Πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τους κατοίκους του δήμου είναι το γλείψιμο, οι γνωριμίες και οι συναναστροφές στα υπουργεία. το σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να δώσει ούτε στα χαϊδεμένα του παιδιά.

 

Ε, λοιπόν δε θα είμαστε θεατές σε αυτή την ανούσια κόντρα. Σύντροφοι και συναγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε μια νέα δημοτική κίνηση. Πιστεύουμε ότι η βασική αντίθεση της εποχής κεφάλαιο-εργασία διαπερνάει την πόλη και τη γειτονιά. Τασσόμαστε ξεκάθαρα στη μεριά των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων. Δεν υποτασσόμαστε στους μονόδρομους του χρέους του ευρώ και της ΕΕ. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα θα είναι το παρόν και το μέλλον μας. Παλεύουμε για το νικηφόρο κίνημα που απαιτεί η εποχή, για το σύγχρονο επαναστατικό ρεαλισμό που θα ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και διακρίσεις. Θέλουμε να συμβάλλουμε με την αυτοτέλεια μας σε ένα τρίτο ρεύμα στην αριστερά με ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Είμαστε με τις νέες ελπιδοφόρες δομές που εμφανίζονται στο τοπικό κίνημα, με την πραγματική ταξική αλληλεγγύη των από κάτω, με τους αγώνες ενάντια στο φασισμό και το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Στεκόμαστε στο πλευρό του μαχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος και στην προσπάθεια των ανέργων να οργανωθούν. Υπερασπιζόμαστε το πράσινο, τους δημόσιους χώρους, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτούς.

Με αυτή την πολιτική φυσιογνωμία προσπαθούμε να βαδίσουμε στην καθοριστική γραμμή που συνδέει το κεντρικό με το τοπικό. Δεν υπάρχουν για εμάς μικρές και μεγάλες μάχες, δε θα χρησιμοποιήσουμε μεγαλόστομες αφηγήσεις για να απουσιάσουμε από τα τοπικά ζητήματα. Θα είμαστε εκεί… για κάθε παραπάνω λεπτό που περιμένει στη στάση ο εργαζόμενος να πάει στη δουλειά του, σε κάθε νέα απόλυση, σε κάθε ευρώ που μας ζητάνε από του σταθμούς και τα σχολεία μέχρι τα δημοτικά τέλη και τους φόρους. Για κάθε ζήτημα στην πόλη που βολεύει λίγους και θίγει τα δικαιώματα πολλών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s