Ας μιλήσουμε για τους συλλόγους γονέων

Οι σύλλογοι γονέων να μείνουν ενεργοί

Ναι είναι δύσκολη εποχή, ναι η πανδημία είναι εδώ αλλά οι σύλλογοι πρέπει να μείνουν λειτουργικοί. Η θητεία τους λήγει και πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια για να μην υπάρξουν σχολεία χωρίς συλλόγους. Καλούμε τα απερχόμενα ΔΣ να κάνουν διαδικασίες, να κάνουν γενικές συνελεύσεις να ορίσουν νέες εκλογές. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης και όχι της απομόνωσης. Να πάρουμε μέτρα προστασίας αλλά να μη φοβηθούμε τις συλλογικές διαδικασίες. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, ο συνωστισμός υπάρχει καθημερινά, είναι υποκρισία να ακυρώνονται οι συνελεύσεις.

Δεν είναι χάσιμο χρόνου

Οι σύλλογοι δεν είναι για τους αργόσχολους, δεν ισχύει το έλα μωρέ κάποιος θα βρεθεί. Οι σύλλογοι είναι για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς τους ίδιους. Έχουν την δυνατότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Μπορούν να αναπτύξουν τη λογική της αλληλεγγύης με δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου, αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις και άλλες ώρες.  Μπορούν να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, δίπλα στα αιτήματα και τους αγώνες τους. Κυρίως όμως μπορούν να αναδεικνύουν τα προβλήματα, να τα βάζουν με τις ανεπάρκειες υπουργείου και τοπικής διοίκησης, να οργανώνουν αγώνες και αντιστάσεις απαιτώντας λύσεις.

Σύλλογοι που θα πυροδοτούν αγώνες

Γνωρίζουμε τα καυτά προβλήματα, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό, υποδομές. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε, δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε. Είναι τα παιδιά μας, είναι η παιδεία της κοινωνίας, εμείς οι γονείς έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Οφείλουμε να αντισταθούμε μέσα από τους συλλόγους, να μαζέψουμε υπογραφές, να στείλουμε επιστολές, να βρεθούμε μαζικά εκεί που παίρνονται αποφάσεις εκεί που αγνοούν συνήθως τα αιτήματά μας. Οι σύλλογοι να γίνουν ανάχωμα και όχι σύμμαχος της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δεν είναι δυνατόν στα σχολεία μας να υπάρχουν σχέσεις μαύρης εργασίας, δεν είναι αποδεκτός ένας κακώς εννοούμενος εθελοντισμός που μακιγιάρει τα προβλήματα.

Το προσωρινό που γίνεται μόνιμο

Δυστυχώς μεγάλο μέρος των συλλόγων έχει υποταχτεί στο ρεαλισμό της άμεσης ανάγκης και λύσης. Να βρούμε κάποιον για τις τουαλέτες, να βρούμε τραπεζοκόμο, τροχονόμο κτλ, μαζέψουμε λεφτά για την τάδε υποδομή που δεν έρχεται. Ας το παραδεχτούμε δεν είναι προσωρινές λύσεις. Τελικά έχουμε μόνιμες λογικές που μια χαρά βολεύουν δημάρχους και υπουργούς. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των συλλόγων, δε θα βουλώνουμε εμείς τρύπες σε ένα κοινωνικό κράτος που καταρρέει. Για να υπάρξει μια αντίστροφη πορεία χρειάζεται να κοιτάξουμε στα μάτια τα αδιέξοδα και αυτά να μας οδηγήσουν σε αγώνες για οριστικές λύσεις.

Μα τώρα θα τσακωθούμε και εδώ για τα πολιτικά;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τσακωθούμε. Ο διάλογος, οι διαφορετικές οπτικές υπάρχουν παντού. Οι καθαρές θέσεις είναι πάντα καλύτερες από την υποκρισία. Υπάρχει ένα σφιχτό πλαίσιο στη δημόσια παιδεία, ένα πλαίσιο που επιβάλουν κυβέρνηση ΕΕ. Κάθε δράση στα σχολεία βρίσκει σε αυτό το πλαίσιο. Όσο είναι πολιτική να ζητάς αγώνες και σύγκρουση με αυτό το πλαίσιο τόσο είναι πολιτική να το αποδέχεσαι, να προτείνεις ένα τρόπο λειτουργίας που δεν ενοχλεί κανένα. Όσο είναι πολιτική να ψάχνεις τρόπους να ενωθούν οι γονείς και να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα, τόσο είναι πολιτική να μιλάς μόνο για το μικρό και άμεσο. Όσο είναι πολιτική να καταγγέλλεις με ονόματα και διευθύνσεις, τόσο είναι πολιτική να προσπαθείς να δικαιολογήσεις το δήμαρχο και την κυβέρνηση. Όλοι οι γονείς μπαίνουν στους συλλόγους με τις καλύτερες προθέσεις για να βοηθήσουν, αυτό δεν το αμφισβητείς κανένας…. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε την κουβέντα σε όλα τα επίπεδα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s