ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 

Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίνονται παράνομες οι παρατάσεις των συμβάσεων για χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων και αμφισβητούνται οι μέχρι τώρα πληρωμές τους αποτελεί μια προδιαγεγραμμένη επιλογή ενός νομικού πλαισίου που έρχεται να συμπληρώσει τις προωθούμενες αντεργατικές πολιτικές. Το κριτήριο της “έναρξης-λήξης” που συνοδεύει όλες τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες οι σημερινοί εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμοι και περιστασιακοί, ανακυκλώνοντας την ανεργία και την ανασφάλεια που τους επιφυλάσσει η μνημονιακή πραγματικότητα και οι ανάγκες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, γίνεται το φύλλο συκής για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενός κράτους που αφήνει στο απυρόβλητο τις αντισυνταγματικές διατάξεις  των χιλιάδων σελίδων μνημονιακών νόμων που καταργούν δικαιώματα, κουρεύουν τα αποθεματικά των ταμείων, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, πουλάνε τη δημόσια περιουσία, κουρελιάζουν τις εναπομείνασες ελευθερίες.

Ενώ οι ανάγκες σε εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στους δήμους, αλλά και στην πλειοψηφία των υπηρεσιών του δημοσίου, έχουν διογκωθεί και χωρίς τη δουλειά των συμβασιούχων κάθε μορφής ή των ελαστικά εργαζόμενων (ωφελούμενων, εργολαβικών, κ.α.) πολλές υπηρεσίες θα είχαν καταρρεύσει με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία, οι φύλακες των μνημονιακών πολιτικών (κυβέρνηση-δημοτικές αρχές-δικαιοσύνη) κάνουν μπαλάκι τις ζωές των εργαζομένων, συνεχίζουν να συντηρούν ένα εργασιακό καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και περιστολής εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Καμία ενέργεια νομοθετικής ρύθμισης για προσλήψεις μονίμων εργαζομένων και πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων με σταθερά εργαζόμενους δεν έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνέχισε πάνω στο νομοθετικό κεκτημένο των προηγούμενων κυβερνήσεων δεχόμενη τις καταργήσεις θέσεων εργασίας στους νέους οργανισμούς των δημοσίων υπηρεσιών, τις ελάχιστες προσλήψεις και την κάλυψη των κενών με ελαστικά εργαζόμενους και ιδιωτικά συνεργεία. Προωθεί και αυτή τη δημιουργία ενός δημόσιου τομέα μικρού και επιτελικού, με ακριβές και δυσπρόσιτες υπηρεσίες για την κοινωνία, με εκχώρηση τομέων του στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, πειθήνιους στις κρατικές επιταγές και ανεκτικούς στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Συμφωνεί στο 4ο μνημόνιο για απολύσεις όλων των συμβασιούχων μέχρι το τέλος του 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι  υπηρεσίες των δήμων συνεχίζουν να είναι πεδίο περιορισμού των μόνιμα εργαζόμενων και κάλυψη των αναγκών τους με συμβασιούχους όλων των μορφών και διάρκειας συμβάσεων, αλλά και “νέων” μορφών απασχόλησης όπως “ωφελούμενοι” των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι δήμαρχοι, όπως και ο Γ. Κωνσταντάτος, αποδεχόμενοι αυτή την κατάσταση και προωθώντας την, δεν ανοίγουν το μέτωπο των προσλήψεων μόνιμα εργαζόμενων αλλά και δεν στηρίζουν ουσιαστικά την επίλυση του εργασιακού προβλήματος για τους ήδη συμβασιούχους τους με την παρέμβασή τους για νομοθετική ρύθμιση που να μετατρέπει τις υπάρχουσες συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Από την άλλη, ευθύνη υπάρχει και στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ όταν  πολλά σωματεία του δεν εγγράφουν τους συμβασιούχους ως μέλη τους βοηθώντας έτσι στο να αντιμετωπίζονται από τους μόνιμους υπαλλήλους ως κάτι ξένο προς το σώμα των υπολοίπων εργαζομένων και να μην διεκδικούνται κοινά αιτήματα από όλους.

Η κινητοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που πυροδοτήθηκε από την  απαράδεκτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οφείλει να αγκαλιάσει το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους και όλο το δημόσιο. Οφείλει να αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των δήμων. Για να παλευτεί από όλους το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, ενάντια στην ελαστική και σε κάθε μορφή που οδηγεί σε  αναλώσιμους εργαζόμενους. Για την εργασιακή αποκατάσταση των ήδη συμβασιούχων. Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των δήμων και των δημόσιων υπηρεσιών από μόνιμα εργαζόμενους με άμεσες προσλήψεις κόντρα στους περιορισμούς των μνημονίων. Για την απομάκρυνση των ιδιωτικών-εργολαβικών συνεργείων από το δημόσιο. Για δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες ικανές να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες με επάρκεια και δωρεάν.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΝΤΟΥ : ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ.

 

ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

https://ektosplanou.wordpress.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s