ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

Τριάντα Κυριακές του χρόνου ανοιχτά θαναι τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με τη νέα «συμφωνία»-4ο μνημόνιο που ψηφίζεται στις 18/5 απ τη βουλή. Εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των μεγάλων αλυσίδων και των mall, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το ΔΝΤ απελευθερώνουν αρχικά το κυριακάτικο άνοιγμα στις τουριστικές περιοχές, την Αθήνα, τον Πειραιά και την παραλιακή ζώνη Πειραιάς-Σούνιο, ενώ προβλέπεται να επανακαθοριστούν οι περιοχές. Ουσιαστικά είναι θέμα χρόνου η πλήρης γενίκευση του κυριακάτικου ανοίγματος, παντού και όλο το χρόνο.

Πρόκειται για άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο και τον οικογενειακό προγραμματισμό,  μια περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι για μας, δεδομένο ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δε θα μείνει μόνο στα εμπορικά καταστήματα. Όπως οι τέσσερις Κυριακές έγιναν οκτώ και οι οκτώ έγιναν τριάντα, έτσι και η δουλεία την Κυριακή θα εξαπλωθεί και σε άλλους κλάδους αφορώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Είναι ξεφτίλα να μιλάνε για εκσυγχρονισμό αυτοί που μας γυρνάνε 2 αιώνες πίσω στα εργατικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα αυξάνει το κόστος λειτουργίας των μικρών και μεσαίων καταστημάτων και οδηγεί στην εξόντωσή τους από τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες αλυσίδες και τα mall.

Ειδικά στο δήμο μας οι επιπτώσεις της  απελευθέρωσης θα γιγαντωθούν  και λόγω της προώθησης ενός άλλου αντιλαικού-μνημονιακού  μέτρου: της  ιδιωτικοποίησης -πώλησης του Ελληνικού στο Λάτση.

Η ιδιωτική πόλη των 25.000 κατοίκων με τα δύο mall και το καζίνο ήδη περιλαμβάνεται στην παραλιακή ζώνη όπου επιτρέπεται το κυριακάτικο άνοιγμα.

Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από 1000 μέτρα απόσταση από την αγορά Αργυρούπολης και Ελληνικού θα υπάρχουν mall και καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές, με φτηνούς εργαζόμενους και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

Οι επιπτώσεις για τα καταστήματα της πόλης και τους εργαζόμενους είναι προφανείς: αβάστακτος ανταγωνισμός, μείωση του τζίρου, κλείσιμο καταστημάτων, αύξηση της ανεργίας.

Αυτά λίγο φαίνεται να ενδιαφέρουν το δήμαρχο Γ. Κωνσταντάτο, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί (με μόνιμο στασίδι τα πάνελ του ΣΚΑΙ) στηρίζει και προωθεί με κάθε τρόπο την «επένδυση» στο πρώην αεροδρόμιο, διαφημίζοντας την «ανάπτυξη» που δήθεν θα φέρει, προφανώς πάνω στα ερείπια της αγοράς της πόλης μας.

Βέβαια στο ερώτημα: με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των πολιτών ή με τα συμφέροντα των «επενδυτών» και των κεφαλαιούχων, ο Κωνσταντάτος έχει πάρει θέση προ πολλού….

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

17 ΜΑΗ στις 10:30 στο ΜΟΥΣΕΙΟ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s