Δημόσιοι, δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

paidikossΟι παιδικοί σταθμοί μπορεί να μην εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά είναι ουσιαστικά η αρχή της μορφωτικής διαδικασίας των παιδιών.  Δεν θα πρέπει να αποτελούν μια αποθήκη, ένα γενικευμένο σύστημα babysitting, απλώς για να διευκολύνει εργαζόμενους και πολυάσχολους γονείς.   Αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης του παιδιού. Ολοένα και περισσότερες έρευνες τονίζουν τη σημασία των παιδικών σταθμών ήδη από την ηλικία των 3 ετών. Για αυτό και αποτελούν κοινωνική ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στη χρηματοδότηση και στήριξη των παιδικών σταθμών; Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με ευθύνη των δήμων, ουσιαστικά όμως εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ. 50 εργαζόμενοι στο δήμο μας χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Θα έλεγε κανείς ότι ευτυχώς που υπάρχει και η ευαίσθητη αλληλεγγύη της ΕΕ για να λειτουργούν αξιοπρεπώς οι παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Με ομολογία, στο δημοτικό συμβούλιο του αντιδημάρχου  Μηνόπουλου (βλ. Βίντεο 02:26:00-02:27:00), στο δήμο μας όπως συμβαίνει παντού τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο «διαγωνισμό», για το πού θα καταλήξουν τα κουπόνια του VOUCHER, κερδίζουν όπως είναι φυσικό οι ιδιωτικοί σταθμοί. Ακόμα και στο δήμο μας, που υπάρχουν ικανότατοι εκπαιδευτικοί και σχετικά καλές εγκαταστάσεις, πολλοί προτίμησαν τους ιδιωτικούς σταθμούς. Ακόμα και Ενώ  η δομή που έστησε ο δήμος για να κατευθύνει τους γονείς δεν έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Είναι γεγονός ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη διαφήμιση και μέσω της άγριας εκμετάλλευσης που κάνουν στους εργαζόμενούς τους, ώστε να μπορούν να έχουν ένα πολύ καλύτερο ποσοστό εκπαιδευτικού-παιδιών. Η αναλογία είναι 1/30 και 1/15 αντίστοιχα. Η ΕΕ δεν είναι ευαίσθητη, δε στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση αντίθετα την υπονομεύει. Ποτέ τα χρήματα δεν πήγαν απευθείας στην αναβάθμιση των δημόσιων παιδικών σταθμών, στις εγκαταστάσεις και στους εργαζόμενους. Ποτέ δε στηρίχτηκε η σταθερή και μόνιμη εργασία σε αυτούς. Αντίθετα ρέει ζεστό χρήμα σε ένα ιδιωτικό κλάδο, που ουσιαστικά δε θα υπήρχε χωρίς αυτό. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να εξαρτάται η ποιότητα των δημόσιων παιδικών σταθμών από VOUCHER που θα προσελκύσουν. Για αυτό και 20 εργαζόμενοι σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά  τους (πάλι κατ’ ομολογία Μηνόπουλου βλ. Βίντεο 02:21:00 και 02:51:00).  Σκεφτείτε δηλαδή, ότι μπορεί στο μέλλον το αν θα έχουμε καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία, να εξαρτάται από τα VOUCHER που εξασφαλίζουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά σχολεία.

Η φράση κλειδί του αντιδημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο (βλ. Βίντεο 02:26:00), είναι ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τον ίδιο στην άσκηση νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Πραγματικά αυτό ζούμε ένα διαγωνισμό άσκησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών με ολέθρια αποτελέσματα για όλους μας. Για την ακρίβεια η δημοτική αρχή είναι το συμπληρωματικό στοιχείο στην ακραία αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μπορεί να μην έχουν το χρίσμα, έχουν όμως τη χάρη και για αυτό ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στο δήμο.

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα το γιατί, με βάση τις τοποθετήσεις δημάρχου αντιδημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Πρώτα από όλα ειρωνεύονται και υπονομεύουν κάθε δυνατότητα  αγωνιστικής διεκδίκησης. Ατέλειωτη φλυαρία από το δήμαρχο που δήθεν υιοθετεί την αγωνιστική στάση μόνο και μόνο για να δείξει τη ματαιότητα αυτής της λογικής. Όποιος προτείνει λέει αυτό το δρόμο πρέπει να δεσμευτεί για νικηφόρα αποτελέσματα αλλιώς θα είναι έκθετος στους γονείς (βλ. Βίντεο 03:10:00)! Λες και μπορεί κανείς να μπει σε μία μάχη γνωρίζοντας από πριν ότι θα κερδίσει. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα.

Συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ ακόμα και όταν βλέπουν το αδιέξοδο. Θεωρούν φυσικό να ρέει το χρήμα προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, να υπονομεύεται ο δημόσιος τομέας.

Δεν δείχνουν καμία διάθεση να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τους γονείς και τους δημότες. Γνωρίζουν πώς παίζεται το παιχνίδι, γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα οι δημόσιοι σταθμοί θα μπουν στη λογική των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Γνωρίζουν ότι κυβέρνηση ΕΕ και μνημόνια εκεί οδηγούν τα πράγματα. Το μόνο που λένε όμως να μην αμφισβητούμε, να μη θεωρητικολογούμε αλλά να ψάχνουμε πρακτικές λύσεις. Ας πούμε ότι κάτι βρούνε για φέτος, του χρόνου; Θα είναι πρακτικές λύσεις τα τροφεία και οι απολύσεις;

Για αυτό στρώνουν από τώρα το έδαφος για τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι δυνατόν λένε να έρχονται δωρεάν τα παιδιά των εφοπλιστών και των βιομηχάνων; (λες και υπάρχει τέτοια πιθανότητα). Η παιδεία, η υγεία και γενικότερα  οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι δωρεάν για όλους ακόμα και για τους πλούσιους. Εμείς λέμε ότι οι πλούσιοι, οι βιομήχανοι και εφοπλιστές πρέπει να φορολογούνται στο εισόδημά τους, να πληρώνουν αυτοί το κοινωνικό κράτος, με άλλα λόγια να φορτώνονται το κόστος της εργατικής αναπαραγωγής. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει μερική  αναδιανομή πλούτου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Όλα τα άλλα είναι αγνός νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός που θέλει να ψαλιδίσει την έννοια του δωρεάν για να μπορεί το «πλήρωνε» να αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Η πολιτική του Κωσταντάτου βρίσκεται σε μία συνέχεια με τις κυρίαρχες αντιλαϊκές πολιτικές. Φαίνεται για μία ακόμη φορά ότι το τοπικό και το κεντρικό συνδέονται. Έτσι πρέπει να συνδεθούν και οι αγώνες μας, για να κερδίσουμε ακόμη και το πιο μικρό, για να ανοίξει ο δρόμος σε αυριανές ανατροπές.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s