ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ;

13516512_500018910209236_4526961102765089447_n

 

Η Μαρινόπουλος Α.Ε έπειτα από μια μεγάλη περίοδο που παράπαιε, την Τρίτη 29/6 ζήτησε και επίσημα από το ελληνικό δημόσιο να υπαχθεί στο μηχανισμό πτώχευσης. Φαινομενικά, οι λόγοι που οδήγησαν τη διοίκηση της εταιρίας σε μία τόσο ακραία κίνηση είναι οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν οι οφειλόμενοι προμηθευτές και οι τράπεζες. Όμως, η βαθύτερη αιτία που ανάγκασε σε χρεοκωπία τον μέχρι πρότινος ελληνικό κολοσσό είναι η ίδια η κρίση του καπιταλισμού που δε μπορεί να ξεπεραστεί παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των αφεντικών να επανακάμψουν τη κερδοφορία τους, από την αφαίμαξη των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων . Το κλείσιμο της Μαρινόπουλος Α.Ε θα ρίξει λάδι στη φωτιά στην ελληνική οικονομία. Ήδη το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εκφράζουν τις ανησυχίες τους και αναρωτιούνται, πως γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις μετά την 6ετή εφαρμογή των συνταγών τους.

Καθημερινά πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλεία τους. Ο ειδικός λόγος για τη Μαρινόπουλος Α.Ε οφείλεται στο μέγεθος της εταιρίας. Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί είναι 12.500 υπάλληλοι και άλλοι 3000 που ασχολούνται με τις προμήθειες. Υπέρογκο είναι και το χρέος του ομίλου προς το ελληνικό δημόσιο, τις τράπεζες , τα ασφαλιστικά ταμεία ,τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, το οποίο συνολικά αγγίζει τα 1,3δις!!!

Σχετικά με το μέλλον της εταιρίας και των μετόχων της από εδώ και πέρα, ακούγονται πολλά σενάρια, για τα οποία δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι έως ότου τελειώσουν τα μαγειρέματα οι μέτοχοι, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και το ελληνικό δημόσιο. Φυσικά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο για το μέλλον τους σε αυτές τις συζητήσεις. Γι’αυτό είναι αναγκαίο να υψώσουμε τη δική μας φωνή και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας απέναντι στην εργοδοσία. Τη χρεοκωπία της εταιρίας να την πληρώσουν οι ιθύνοντες και όχι οι εργαζόμενοι! Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και να μη μείνει απλήρωτος. Μόνο με την οργάνωση του ίδιου του κόσμου στο χώρο εργασίας του και με την αλληλεγγύη των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας ότι δε θα πληρώσουμε εμείς ξανά τα σπασμένα που δε τα σπάσαμε εμείς.

 

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά
  • Να πληρώσει η εργοδοσία
  • Αγώνας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ

ektos.planou.ellargy@gmail.com                       ektosplanou.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s