Κυρίαρχη η ελαστική εργασία

elastikopoiisiΜπορεί το υπουργείο Εργασίας να «πανηγυρίζει» για θετικό ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το διάστημα Ιανουάριος- Μάιος 2016, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι επεκτείνεται η ελαστικοποίηση στις εργασιακές σχέσεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ανήλθαν σε 409.060, ενώ οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης σε 300.874 και οι εκ περιτροπής σε 114.083. Δηλαδή με ελαστικές συμβάσεις και θέσεις υποαπασχόλησης εργάζεται η πλειοψηφία του συνόλου των νέων εργαζόμενων.

Με βάση τα επίσημα λοιπόν στοιχεία, ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, με αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» να προσεγγίζει τις 500.000. Επιπλέον, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι», οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα κ.λπ.) προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.

Άλλοι 200.000 είναι οι εργαζόμενοι που, ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου, δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι’ αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα Ταμεία του ΙΚΑ. Να σημειωθεί τέλος ότι τουλάχιστον 7 στους 10 εργαζομένους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

πηγή http://www.pandiera.gr/%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s