Μας ενώνει το μέλλον

Αλήθεια πόσος καιρός πέρασε από τότε που το δράμα μεταναστών και προσφύγων ήταν πρώτη είδηση; Θέλουν να μας πείσουν ότι μέσα σε λίγους μήνες αποκτήσαμε την κυνικότητα της κυρίαρχης πολιτικής.  Ότι ζούμε και κοιμόμαστε με το άγχος αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη συνθήκη Σέγκεν, αν συνδεθεί το προσφυγικό με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν απομονωθεί η Άγκυρα σε διεθνές επίπεδο. Όχι λοιπόν, ας γίνει σε όλους ξεκάθαρο! Δε θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες βίας, φρίκης και δυστυχίας όσο κι αν έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Δε θα συνηθίσουμε τους στοιβαγμένους μετανάστες που περιμένουν την απέλασή τους. Δε θα συνηθίσουμε τις σκισμένες σάρκες στα συρματοπλέγματα, το ξύλο και τα δακρυγόνα σε κάθε συνοριακή γραμμή. Δε συμβιβαζόμαστε με τα ναυάγια και τους χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο. Δε χωράνε στο μυαλό μας οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς των «ειρηνευτικών» αποστολών της Δύση, ειδικά τώρα που ξαναμαζεύονται τα σύννεφα του πολέμου πάνω από τη Λιβύη.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι ροές είναι το αποτέλεσμα πολιτικών, πολέμων και επεμβάσεων από κυριολεκτικά όλες τις κυβερνήσεις του Δυτικού Κόσμου. Έχουν δημιουργήσει ένα ποτάμι ανθρώπων που προσπαθούν να το ελέγξουν, να το μοιράσουν, αλλά κυρίως να το ταπεινώσουν και να το εξευτελίσουν, μέχρι αυτοί να πάρουν  τη θέση τους στα κατώτερα τμήματα της Ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, στα γκέτο και το κοινωνικό περιθώριο ή να ξεψυχήσουν σε κάποιο σημείο της προσπάθειάς τους για ένα καλύτερο αύριο. Αυτός είναι ο ρόλος που έχει το δαιδαλώδες σύστημα από φράκτες, αστυνομίες, δουλεμπόρους και γραφειοκρατία. Ένα σωρό στρατοί ΝΑΤΟ, frontex, τούρκικος, ελληνικός, σκοπιανοί έχουν επιστρατευτεί για αυτή τη δουλεία. Κομμάτι αυτής της λογικής είναι η επαίσχυντη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης –ΕΕ-Τουρκίας που βάζει επιπλέον φίλτρα στις ροές, καταργεί την έννοιες ασύλου και πρόσφυγα ενώ οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους σε μία μη ασφαλή-δημοκρατική χώρα.

Από τη άλλη συνεχίζουν όλοι οι ιμπεριαλιστές, μαζί και  χωρίς τύψεις, να προστατεύουν τις επενδύσεις τους, να ελέγχουν πετρέλαια και πρώτες ύλες, να πουλάνε και να δοκιμάζουν τα νέα όπλα τους, να ξαναμοιράζουν τον κόσμο.

Το ελληνικό κράτος και ο στρατός είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στοχοποιεί τις «Ασύμμετρες Απειλές» (μετανάστες, κοινωνικά κινήματα), εφαρμόζει τα σύγχρονα δόγματα άμυνας ασφάλειας. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να χτυπήσει την ταξική αλληλεγγύη. Θέλουν να βάλουν ένα σαφέστατο όριο στη λαϊκή κινητοποίηση. Μπορείς να δίνεις πράγματα, μπορείς να γίνεσαι εθελοντής αλλά  δεν πρέπει να ενοχλείς το σύστημα  που περιλαμβάνει ΜΚΟ, κρατικούς και κομματικούς παράγοντες, στρατό, διεθνής οργανισμούς, κέντρα και hot spot. Ενοχλεί κάθε προσπάθεια να αποκτήσουν φωνή οι απομονωμένοι μετανάστες, φοβούνται κάθε επαφή με τον κόσμο του αγώνα, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις αντιπολεμικές-αντιφασιστικές συλλογικότητες. Αυτή όμως είναι η ώρα που όλο αυτό το ρεύμα αλληλεγγύης πρέπει να γίνει πολιτικό ρεύμα καταδίκης του πολέμου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ένα πολιτικό ρεύμα που θα πιέσει στην κατεύθυνση των μοναδικών λύσεων που υπάρχουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας και στους κοινούς αγώνες για επιβίωση και αξιοπρέπεια.

ΜΜΕ και ακροδεξιοί-φασιστικοί κύκλοι αναπαράγουν απίστευτα ψέμματα με ξεκάθαρη στόχευση. Ακούμε για επιδημίες, για μωρά που χρησιμοποιούνται ως όπλα, για πλούσιους που έχουν iphone, για επιδρομές σε ντόπιους, για το μουσουλμανικό κίνδυνο, για τους θύλακες τρομοκρατίας… Κάθε μέρα σκαρφίζονται και νέες ιστορίες. Αυτή η «αντιπολίτευση» θέλει να πιέσει την κυβέρνηση για ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των συμφωνιών, για πλήρη μετατροπή των κέντρων σε φυλακές, για γρηγορότερες απελάσεις. Ακραίο παράδειγμα μισαλλοδοξίας είναι και ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Κωσταντάτος. Αρνείται να συμβάλει θετικά. Παίζει με όλα τα συντηρητικά αντανακλαστικά για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη και για να προστατέψει την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο. Είναι τουλάχιστον επικίνδυνη η προσπάθειά του να συγκροτήσει επιτροπές αγανακτισμένων και θα πάρει την απάντηση που της αρμόζει.

Είναι οι αξίες και οι προτεραιότητες στη ζωή που μας υποχρεώνουν να δείξουμε αλληλεγγύη. Είναι η ιστορία αυτού του τόπου, είναι οι πρόσφυγες παππούδες μας, οι μετανάστες γονείς μας που την καθόρισαν. Είναι οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, που έχουν ήδη φύγει αναζητώντας σε άλλες χώρες την τύχη τους. Είμαστε εμείς που πιθανόν να τους ακολουθήσουμε, που μπορεί να βρεθούμε δίπλα σε όσους περνάνε τώρα από τη χώρα μας.

Σας καλούμε όμως να δείτε πέρα από οίκτο και συμπόνια, τα κοινά ταξικά συμφέροντα. Οι ίδιοι  θεσμοί, οι ίδιες  πολιτικές, οι ίδιες κυβερνήσεις τσακίζουν και τα δικά μας όνειρα. Ό, τι δημιουργεί τον ξεριζωμό σε αυτούς, φέρνει φτώχεια, καταπίεση και εξαθλίωση σε εμάς. Αυτό που ζούνε τώρα οι πρόσφυγες, ο διαρκής διωγμός από ολοκληρωτικούς μηχανισμούς κάθε είδους, ο αγώνας για αξιοπρέπεια και επιβίωση, το θλιβερό παρόν τους είναι για πολλούς από εμάς το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που δεν πρέπει να ζήσουμε. Δε λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πολλές περιοχές σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, ενώ και οι πρόσφυγες έχουν τις δικές τους ομαδοποιήσεις και αντιθέσεις.

Μαζί όμως πρέπει να σταθούμε και να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο, να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.. Να αντισταθούμε στο κοινωνικό κανιβαλισμό, δεν έχει νόημα να οχυρωνόμαστε γύρω από ένα βιοτικό επίπεδο που έτσι και αλλιώς καταρρέει. Είναι τραγικό λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει μια μερίδα προνομιούχων που θα διατηρήσει καλύτερη πρόσβαση σε δουλείες, δικαιώματα, παροχές. Ο επόμενος λαϊκός ξεσηκωμός ή θα βρει τους καταπιεσμένους ενωμένους ή τον ένα ενάντια στον άλλον.

 

refugees

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s