Τι θα κάνει επιτέλους ο δήμαρχος για τους πρόσφυγες;

Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε στη δίνη της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που διεξάγεται, είτε φανερά είτε κρυφά στο μεγαλύτερο κομμάτι της Μ. Ανατολής και για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια που μαστίζει τις χώρες τους.

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της ένταξής της στην ΕΕ και τη συνθήκη Σένγκεν αποτελεί μεταβατικό σταθμό ή και τελικό προορισμό για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Στα όρια του Δήμου μας, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, βρίσκονται χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους.

images

Δυστυχώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι απαράδεκτες, αφού χιλιάδες πρόσφυγες είναι στοιβαγμένοι σε χώρους που είναι δυσανάλογα μικροί, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που διαμένουν στον εξωτερικό χώρο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Οι υποδομές υγιεινής είναι ανεπαρκείς με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να καταφεύγουν στη κοντινή θάλασσα για να καλύψουν τις ανάγκες τους θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την υγεία τους. Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη δεν υπάρχει στο χώρο μόνιμη κινητή νοσοκομειακή μονάδα. Η λίστα των ελλείψεων και των προβλημάτων μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.

Είναι περισσότερο από ποτέ φανερή η σκόπιμη εγκληματική απουσία του κράτους από τη δομή του Ελληνικού που κόστισε τη ζωή σε μία ανήλικη προσφυγοπούλα.

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες η Δημοτική Αρχή Ελληνικού Αργυρούπολης οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αλλά και να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε:

α)Το άνοιγμα κτιρίων του Δήμου που δε χρησιμοποιούνται για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες (πχ γραφεία εθελοντισμού)

β) Μετά τη λήξη του ωραρίου, τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας να χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης ώστε να αποκτά νόημα η έννοια του ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας.

γ) Αξιοποίηση των αποδυτηρίων στα διάφορα δημοτικά στάδια για τη καθαριότητα και την υγιεινή των προσφύγων

δ) Έκκληση προς τα τοπικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας για μόνιμη παρουσία κινητής νοσοκομειακής μονάδας στο χώρο

Θεωρούμε ότι αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα από τη δημοτική αρχή, η οποία σε αντίθεση επιδίδεται στη συγκρότηση ρατσιστικών επιτροπών κατοίκων που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους.

Σε συνδυασμό με τις παραπάνω άμεσες προτάσεις, ως Αντικαπιταλιστική κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης ‘’Εκτός Πλάνου’’, καταδικάζουμε συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για το προσφυγικό που συμπυκνώνεται στη συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας. Καλούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ανάλογη θέση και να προχωρήσει στη δημόσια πολιτική καταδίκη αυτής της πολιτικής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s