ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ–ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το σχέδιο νόμου που έχει δημοσιοποιήσει για το ασφαλιστικό ικανοποιεί μια βασική της υποχρέωση απέναντι στο κουαρτέτο των δανειστών ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ και ΔΝΤ.  Μια υποχρέωση που πηγάζει τόσο από την αυγουστιάτικη υπογραφή της στο τρίτο μνημόνιο όσο και από την επιλογή της να ταυτιστεί με τις διαχρονικές απαιτήσεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Μετά τα πορίσματα της «επιτροπής σοφών» του φθινοπώρου και την συνεχή σπέκουλα των στρατευμένων μέσων μαζικής εξαπάτησης της κοινωνίας έρχεται η ώρα να δοκιμαστεί η δεινότητα των υπουργών της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο να πείσουν ότι η τομή που φέρνουν στην κοινωνική ασφάλιση είναι «μια αναγκαία μεταρρύθμιση που αν δεν γίνει, σε λίγα χρόνια τα ταμεία θα καταρρεύσουν και οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους». Αυτά που με μεγάλη βεβαιότητα ακούγαμε από το Λοβέρδο και τους υπόλοιπους υποστηρικτές των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών, τα ακούμε ξανά και από το πολιτικό προσωπικό της «αριστερής» κυβέρνησης και με την ίδια μεθοδολογία. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και νεολαία καλούνται από τον Κατρούγκαλο και τα παπαγαλάκια του συστήματος, για μια ακόμα φορά, να ξεχάσουν όσα πραγματικά ευθύνονται για το «αδιέξοδο» του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος. Να βγάλουν από τη συζήτηση την κλοπή πολλών δεκαετιών των αποθεματικών των ταμείων από κράτος και τράπεζες που φτάνει τα 70 δις, τα δεκάδες δις που εξανεμίστηκαν στον χρηματιστηριακό τζόγο και τα δομημένα ομόλογα από τις κυβερνήσεις αυτών που σήμερα καλούν δήθεν σε αντίσταση το λαό, τα 12 δις που χάθηκαν με το PSI το 2012, τις διευκολύνσεις στην εργοδοσία και τις μεγάλες μειώσεις των εισφορών της, τα ποσά που δεν έφτασαν ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία από την μαύρη και ελαστική εργασία, την παρατεταμένη και υπερδιογκωμένη ανεργία ή τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τις τελευταίας εξαετίας. Αλλά και την παρακράτηση των αποθεματικών των ταμείων με ΠΝΠ από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνέχισε να αποπληρώνει το χρέος με επιμέλεια αλλά να διατηρεί την καθήλωση στους μισθούς, να αυξάνει τις κρατήσεις στις συντάξεις και να μειώνει τους πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία εφαρμόζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Να συζητηθούν μόνο οι περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των υψηλών συντάξεων «που είναι πρόκληση στη σημερινή φτώχεια και εξαθλίωση της κοινωνίας», αλλά να μην συζητηθεί αν τα δις που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσαν να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Έτσι η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της στην «εφαρμογή», για να μην φανεί «ηλίθια», ενός ριζικού μετασχηματισμού του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος που θα αλλάζει τον χαρακτήρα της ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό/κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή θα σταματά η όποια κατοχύρωση μιας ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης για όλους από το κράτος μέσα από μια λογική αλληλεγγύης γενεών και πλέον θα εξατομικεύεται συνδεόμενη με τις εισφορές του καθενός μεμονωμένα. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συμπληρώνει και συνεχίζει τον οδοστρωτήρα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης από εκεί που τον είχαν αφήσει οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις παλαιότερων (νόμοι Σιούφα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και συνδέεται με όσα η ίδια ψήφισε με το τρίτο μνημόνιο (ν.4336/15) για αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 για όλους, αλλά και την αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη που ήδη έφεραν ένα πρώτο τσεκούρωμα στις παρεχόμενες συντάξεις. Η λεγόμενη «εθνική» σύνταξη που θα δίνεται σε όλους και παρουσιάζεται ως το «ανθρωπιστικό» μέτρο αυτής της «μεταρρύθμισης» κάθε άλλο παρά εγγυάται το μέλλον αφού θα είναι 384 ευρώ μικτά με ενδεχόμενο να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια ή αναπτυξιακούς δείκτες και θα δίνεται μόνο μετά τα 67 και για πλήρη χρόνια ασφάλισης. Η νέα γενιά της επισφάλειας, των πεντάμηνων της «κοινωφελούς» δουλείας και της ανεργίας του 27% έχει κάθε λόγο να είναι ανήσυχη από το «δώρο» αυτό. Άλλωστε το άλλο κομμάτι της σύνταξης, η ανταποδοτική που θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ασφαλιστικές εισφορές και θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο των αποδοχών όλου του ασφαλιστικού βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας και με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, κάθε άλλο παρά εφησυχάζει είτε νέους εργαζόμενους είτε εργαζόμενους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Μαζί με αυτά η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, η αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση (με αύξηση και της εργοδοτικής η οποία ωστόσο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα), η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων προς τα κάτω, οι υπέρογκες εισφορές σε αγρότες και σε αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, κλπ) που είναι η πλειοψηφία των νέων επιστημόνων και ουσιαστικά η μη διάκρισή τους από τους εργοδότες τους σε πολλές περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός των συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει μειώσεις, είναι ορισμένες μόνο από τις αντιλαϊκές πλευρές του σχεδίου που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει για ψήφιση στη βουλή. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθώντας να δώσει ένα χρόνο προσαρμογής σε αυτό που θα υποστούν παλιοί και νέοι συνταξιούχοι μεταθέτει τα πλήρη αποτελέσματα της εφαρμογής του για τον Ιούλη του 2018 και καμουφλάρει τις επερχόμενες μειώσεις των συντάξεων πίσω από την λεγόμενη «προσωπική διαφορά».

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ποιότητάς της σε κάθε ηλικία και φάση του ανθρώπινου βίου και το δίκτυ φροντίδας και αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει από την κοινωνία αποτελεί για μας ένα αναγκαίο ζητούμενο. Τα σημερινά απομεινάρια ενός «κράτους πρόνοιας» που στήθηκε για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης και την αποτροπή από τους αστούς μιας επαναστατικής εφόδου των εργατικών και λαϊκών προτάξεων, δεν αρκούν για να χωρέσουν τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και το ίδιο το σύστημα τα παραμερίζει μπροστά στην επιθετική προβολή των συμφερόντων του κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Η καπιταλιστική κρίση επιβάλει ένταση της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα, στύψιμο της εργαζόμενης πλειοψηφίας περισσότερο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Κοινωνικά στρώματα εξαφανίζονται, εργασιακά κάτεργα αντικαθιστούν την εργασία όπως την γνωρίζαμε, έννοιες όπως σταθερός μισθός, δωρεάν περίθαλψη και σύνταξη παύουν να έχουν νόημα. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνήσεις όπως η σημερινή και οι προηγούμενες και ολοκληρώσεις όπως ΕΕ, απαιτούν να χτυπηθεί και ο έμμεσος μισθός,  να ανατραπούν παροχές κοινωνικής ευαισθησίας του αστικού κράτους που ακόμα παραμένουν σε ισχύ, να κυριαρχήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα των καπιταλιστικών συμφερόντων και την χρησιμότητα για αυτά των κυβερνητικών σχεδίων για διάλυση και του ασφαλιστικού συστήματος, η εργαζόμενη και άνεργη κοινωνική πλειοψηφία, τα μικρομεσαία στρώματα που πλήττονται και οι συνταξιούχοι οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε με αποφασιστικό, μαζικό και παρατεταμένο αγώνα. Για να μην περάσει το ασφαλιστικό τερατούργημα των επιτελείων της ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, κυβέρνησης. Να ανατραπεί από τη δυναμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα που μέσα από αυτό τον αγώνα θα οργανώνει και τη γενικότερη αντεπίθεση των συμφερόντων του. Για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους με απαγόρευση και κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Για μείωση του εργάσιμου χρόνου και του απαιτούμενου χρόνου για ασφάλιση. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Δωρεάν πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας όλης της κοινωνίας χωρίς προϋποθέσεις. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για την κοινωνική ασφάλιση.

 

 

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΤΑΞΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

f99ea16b-01f5-4b2d-98a0-274928fee38f

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s