Να ανατρέψουμε κεντρικά και τοπικά μνημόνια

xaratsi
Αν κάτι χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των μνημονίων, σίγουρα είναι οι κωλοτούμπες. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα μνημόνια σκίζονται και ξανακολιούνται, από τους δρόμους στα υπουργεία και ξανά πάλι στους δρόμους, ενώ καρδιακοί φίλοι γίνονται άσπονδοι και το ανάποδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εμας, βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στο απέναντι στρατόπεδο. Ασκεί άγρια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές, υπερασπίζεται την αποπληρωμή του χρέους, το ευρώ και την ΕΕ. Όσο δυναμώνει και ο λαϊκός ξεσηκωμός των τελευταίων ημερών τόσο θα δείχνει και το αληθινό κατασταλτικό-αντιδημοκρατικό της πρόσωπο. Αντίστοιχη πολιτική σύγχυση έχει δημιουργηθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ωθώντας τις περισσότερες παρατάξεις είτε βρίσκονται στη διοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση να σηκώνουν την ταμπέλα του ανεξάρτητου. Ωστόσο οι ταμπέλες και τα χρίσματα μικρή σημασία έχουν. Σημασία έχει τι πολιτική ασκείς, ποια συμφέροντα εκπροσωπείς, σε ποιανού το πλευρό στέκεσαι. Ειδικά στη σημερινή εποχή που τα έσοδα των δήμων συρρικνώνονται δραματικά ενώ αυξάνεται ο κοινωνικός ρόλος που καλούνται να παίξουν.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα την πραγματικότητα στο δήμο μας. Η «ενωμένη πόλη» είναι η πιο βαθιά μνημονιακή, φιλοΕΕ παράταξη και με αυτά τα κριτήρια ασκεί διοίκηση. Αναπαράγουν σε κάθε ευκαιρία το μότο του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» λες και είχε όφελος η μεγάλη πλειοψηφία από τις μίζες, τους ολυμπιακούς αγώνες τα εξοπλιστικά προγράμματα και γενικότερα από το μεγάλο φαγοπότι του κεφαλαίου τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουν βαθιά, ότι για τη σημερινή κατάντια φταίνε οι λαϊκές κατακτήσεις, τα υπερβολικά κοινωνικά προνόμια, οι πολιτικοί που ενέδιδαν εύκολα στα αιτήματα των κινημάτων. Είναι με τα συμφέροντα των λίγων, υπηρετούν πολιτικά το κεφάλαιο. Όποιο υποφερτό επίπεδο ζωής υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων. Στο μυαλό τους όμως κάθε αντίσταση στην αντεργατική επίθεση που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν το μνημόνιο έφερνε απλώς ένα μπάχαλο και δυσκόλευε την ομαλή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων. Εκεί οφείλεται η ακραία αλαζονεία και ο αυταρχισμός. Για αυτό είναι τόσο αδιάλλακτοι στις αποφάσεις τους. Είναι πολιτική άποψη και όχι ζήτημα χαρακτήρα του δημάρχου όπως νομίζουν πολλοί. Εφαρμόζουν την τάξη που απαιτεί μια σωστή καπιταλιστική διαχείριση του δήμου. «Τέρμα σε αυτά που ξέρατε…» λένε με νόημα σε όσους διαμαρτύρονται στο ξήλωμα κατακτήσεων που υπήρχαν στο δήμο. Αυτοί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διεκδικήσουν κάτι από την κυβέρνηση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντισταθούν σε νέες περικοπές στους δήμους. Αντίθετα μπορεί ακόμα ταχύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου όπως κάνουν στο πρώην αεροδρόμιο.
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο αυτοί είναι οι γνήσιοι εκφραστές των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής στο δήμο. Εφαρμόζουν ένα τοπικό μνημόνιο σε πλήρη σύμπνοια με το κεντρικό.
Υπερβάλουμε; Για να δούμε λίγο τα κατορθώματά τους σε μόλις ένα χρόνο και κάτι. Αύξησαν τα δημοτικά τέλη στο Ελληνικό, έβαλαν 5 ευρώ χαράτσι στους ετεροδημότες που χρησιμοποιούν το γήπεδο Αργυρούπολης, ανεπιτυχώς επιχείρησαν να απαγορεύσουν τις αφισοκολλήσεις, ενώ επέβαλαν ένα κανονισμό πόλης με απίθανα πρόστιμα. Το χειρότερο όμως είναι ότι νιώθουν περήφανοι. Δε λειτουργούν καν με τη λογική ότι αναγκαστήκαμε από τις δύσκολες συνθήκες. Καμία ταπεινότητα, καμία συγγνώμη. Προστατεύουν τις κυβερνητικές επιλογές και είναι έτοιμοι να χαρατσώσουν όπου χρειαστεί. Με κάθε ευκαιρία συκοφαντούν και παρεμποδίζουν οποιοδήποτε κινηματικό εγχείρημα στην περιοχή. Απειλούν με όρους μαφίας, τραμπουκίζουν μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Νέοι άνθρωποι, νέα ήθη. Αλήθεια πόσος κόσμος ξεγελάστηκε από την clean cut εμφάνιση του δημάρχου; Φωνάζουν αστυνομίες, απειλούν με αγωγές, μηνύσεις και εισαγγελείς. Στήνουν προβοκάτσιες ακόμα και στα ίδια τους τα έργα. Έδιωξαν με το καλημέρα τη συνεταιριστική προσπάθεια του Βλαστού ενώ έβαλαν 50 ευρώ χαράτσι στη χρήση των ΚΑΠΗ και άλλων δημοτικών χώρων έτσι ώστε χτυπηθεί αποφασιστικά κάθε προσπάθεια συνεύρεσης και συλλογικότητας στο δήμο. Παράλληλα προωθούν με περηφάνια τη λογική των χορηγιών και του εθελοντισμού.
Δεν αντέχονται αυτές οι πολιτικές, ούτε του Τσίπρα ούτε του Κωσταντάτου. Πάνε πακέτο και αλληλοσυμπληρώνονται. Πρέπει να ανατραπούν με μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό. Όλα τα μαχόμενα κομμάτια της πόλης πρέπει να βρεθούν, να δράσουν από κοινού παρά τις διαφορές. Το παράδειγμα της Συνέλευσης για το άνοιγμα του σταδίου μας δίνει πολύτιμη εμπειρία. Είναι ώριμο το βήμα για μια ευρύτερη λαϊκή συνεύρεση ακόμη και με μόνιμα χαρακτηριστικά ενάντια σε κεντρικά και τοπικά μνημόνια. Δε μας αγγίζουν οι συκοφαντίες των αυλικών του Κωσταντάτου για παραμάγαζα. Δεν απολογούμαστε για την επιμονή μας στην κοινή δράση όλων των αγωνιστών. Σε καμία περίπτωση δε θα κάτσουμε με δεμένα τα χέρια να τους παρακολουθούμε να καταστρέφουν τις ζωές μας. Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να μας τσακίζει στην υπόλοιπη θητεία της. Πιστεύουμε περισσότερο στη δημοκρατία των λαϊκών συνελεύσεων που μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν τις ανάγκες και τα δικαιώματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s