Σας φαίνονται πιο βρώμικα τα λεωφορεία;

Οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ απεργούν από την Τρίτη 26/1. Είναι το τελευταίο μέσο που τους απέμεινε για να διεκδικήσουν τα δίκια τους. Μετανάστριες οι περισσότερες, δέχτηκαν άγρια εκμετάλλευση και κοροϊδία από τον εργολάβο καθαριότητας κ Φάκο. Το δώρο Χριστουγέννων δε δόθηκε ποτέ ενώ άλλα υπέγραφαν και άλλα έπαιρναν. Το χειρότερο όμως είναι τα χρωστούμενα μηνιάτικα. 5, 6 και παραπάνω μήνες απλήρωτες… Οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο όπως λένε. Είναι αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν περιφρουρώντας κάθε βράδυ στις 7 τον αγώνα τους.

Το θράσος του εργολάβου όμως δεν έχει όρια. Χωρίς καμία ντροπή οργανώνει απεργοσπαστικές κινήσεις. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ήρθε μαζί με άλλες κοπέλες με στόχο να αντικαταστήσει τις απείθαρχες που τόλμησαν να ζητήσουν τα χρωστούμενα. Φωνάζει αστυνομίες, απειλεί με μηνύσεις και εισαγγελείς ακόμη και εκλεγμένους συνδικαλιστές. Οι καθαρίστριες και οι αλληλέγγυοι που καταφτάνουν υπερασπίζονται τον αγώνα τους. Την Παρασκευή μάλιστα οι κοπέλες που έρχονται για απεργοσπασία, δηλώνουν άγνοια, αρνούνται να συγκρουστούν με συναδέλφους και στέκονται στο πλευρό τους.

Μόνο ένα σύνθημα ταιριάζει στην περίπτωση “Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ”,  που με κάθε αδίστακτο μέσο πατάνε πάνω σε ζωές μόνο και μόνο για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Οι καθαρίστριες οργανώνονται. Αποκτούν εμπειρία από πραγματικό συνδικαλισμό στη βάση. Είναι όμως φανερό ότι αυτοί οι αγώνες για να είναι νικηφόροι, χρειάζονται εκτός από αποφασιστικότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη από το εργατικό κίνημα γενικότερα αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες. Θα βρεθούμε λοιπόν με κάθε τρόπο στο πλευρό τους. Να κάνουμε γνωστό στη γειτονιά μας αυτό το παράδειγμα αξιοπρέπειας που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Να μην περάσει ο τσαμπουκάς του εργολάβου. Να δικαιωθούν οι καθαρίστριες. Ενωμένοι ντόπιοι και μετανάστες εργάτες τσακίζουμε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

2384_amaxo4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s