Να τα πούμε…;

1936994_10153522155643248_130227957441837302_nΝα τα πουμε…;

Το Σάββατο 19 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σουρμένων  αντιπολεμική διαδήλωση, που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Αγώνα & Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες στα Νότια Προάστια.

Με τη λήξη της πορείας, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων κατευθύνθηκε προς τις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για να  παραδώσει υλικό που είχε συγκεντρωθεί τις προηγούμενες μέρες από κατοίκους της περιοχής. Εκεί συνάντησαν αστυνομικές δυνάμεις που τους απαγόρευσαν την είσοδο. Παρά την επιμονή τους να επισκεφτούν το χώρο φιλοξενίας, η αντίδραση η απάντηση από τους αρμόδιους (από το υπουργείο μετανάστευσης) που εμφανίστηκαν ήταν η εξής: «δεν μπορείτε να μπείτε ούτε να συναντηθείτε με τους πρόσφυγες. Δεν επιτρέπεται ούτε να κουβαλήσετε (!) τα υλικά που φέρατε στις αποθήκες μας ακόμα και με συνοδεία.»  Έξω από το γήπεδο του χόκεϊ, ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί μετανάστες σε άσχημη κατάσταση, στους οποίους επίσης απαγορευόταν η είσοδος. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να μοιράστεί το υλικό της αλληλεγγύης στους εκτός εγκαταστάσεων πρόσφυγες, που το είχαν εμφανώς ανάγκη. Είναι πλέον σαφές ότι το γήπεδο χόκεϊ είναι μια φυλακή.Ένα ακόμα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όποιος στέκεται αλληλέγγυος από ταξική σκοπιά δεν έχει πρόσβαση στο χώρο. Πρόσβαση έχουν μόνο οι ΜΚΟ, οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί και όσοι δεν αμφισβητούν την υπάρχουσα κατάσταση. Μια νέα Αμυγδαλέζα δημιουργείται στο Ελληνικό. Ας σταματήσει επιτέλους τα κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμία διαπραγμάτευση δεν κάνει για ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στην ΕΕ. Ανταλλάγματα ζητάει για τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει στο κυνήγι των μεταναστών, στον έλεγχο των ροών τους, στους νέους πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός των απελπισμένων στη χώρα μας θα αυξηθεί όσους και αν πνίξουν στο Αιγαίο με τη νέα frontex. Θα δούμε και άλλες εικόνες σαν και αυτές.

12404264_10208387005971706_234167203_n

A child sits among life jackets as he arrived, with other refugees and migrants, on the Greek island of Lesbos on October 25, 2015 after crossing the Aegean sea from Turkey. At least three migrants -- two children and a woman -- drowned when their boat sank off the Greek island of Lesbos, the coastguard said, the latest fatalities in Europe's refugee crisis. Around a dozen others, mostly Afghans, are still missing after the rickety vessel, carrying 60 people, went down at dawn as it made the perilous crossing from Turkey, according to the Greek coastguard. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Φροντίζουν για αυτό οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι ακραίες οικονομικές ανισότητες… δεν κοιτάμε όμως αυτούς τους ανθρώπους με οίκτο. Βλέπουμε σε αυτούς κοινά συμφέροντα και κοινούς αγώνες. Η Ευρώπη Φρούριο δεν χωρίζει λαούς. Χωρίζει τάξεις, χωρίζει πλούσιους και φτωχούς…
tumblr_nzqi1ut5OX1qz6f9yo1_500

Στον πόνο και στην δυστυχία τους, βλέπουμε το μέλλον μας. Βλέπουμε τη βαθύτερη εκμετάλλευση, την καταπάτηση των δικαιωμάτων, το κυνήγι επιβίωσης σε μια χώρα με κοινωνικές δομές που καταρρέουν… Την ώρα που απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, διαλύεται το ασφαλιστικό, ξεπουλιούνται τα πάντα και έρχονται νέα φορολογικά μέτρα κανείς δε μπορεί να πει ότι υπερβάλουμε. Ο κόσμος της εργασίας αν θέλει να πετύχει νίκες και ανατροπές θα πρέπει να ενωθεί και να σταθεί πάνω από φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, γιατί τελικά βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά του συρματοπλέγματος.

Από αυτή τη σκοπιά βλέπουμε και το ζήτημα της αλληλεγγύης, την ώρα που μας πλασάρουν το φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Δεν αισθανόμαστε ότι δίνουμε κάτι από την ευδαιμονία μας. Το χέρι μας δίνουμε σε όσους πέφτουν και δε μπορούν να σταθούν στο δύσκολο αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια. Δεν αισθανόμαστε ότι το ζήτημα είναι να συνεχίζεται η φιλανθρωπία και μετά τις γιορτές. Αυτό που πρέπει να έχει διάρκεια είναι οι αγώνες και η προσπάθεια να ενωθούν τα κοινά ταξικά συμφέροντα. Ο καθένας δείχνει την αλληλεγγυη και την ευαισθησία του όπως μπορεί. Η αριστερά όμως δε μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα αλά καρτ και αποσπασματικά μόνο και μόνο για να διατηρήσει εσωτερικές ισορροπίες. Δεν είναι χρήσιμη έτσι, δε μπορεί να ενώσει και να εμπνεύσει.  Θα γιορτάσουμε λοιπόν, θα ανταλλάξουμε δώρα, θα στρώσουμε τραπέζι, θα κάνουμε βόλτες όσοι και όσο μπορούμε ακόμα. Δεν αισθανόμαστε για αυτό τύψεις και ενοχές. Αν κάτι μας στοιχειώνει είναι που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ξηλώσουμε αυτά τα συρματοπλέγματα.

12421344_10208387006011707_1665149875_n

Ραντεβού λοιπόν στις μάχες που δίνονται,

στις συγκρούσεις που θα κρίνουν τις ζωές μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s