Πρόσφυγες/μετανάστες καλώς ορίσατε στην προσφυγική γειτονιά του Ελληνικού

Τους τελευταίους μήνες είδαμε να αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών που την αποτελούν. Το τεράστιο κύμα προσφύγων κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, οι εικόνες των πνιγμένων (ενηλίκων και παιδιών)στις ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου, ξύπνησαν τα αντανακλαστικά της Ευρώπης. Δυστυχώς, αυτά είχαν περισσότερο να κάνουν με την εικόνα της, ως πολιτισμένη Δύση, που δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στο δράμα των προσφύγων. Διατηρέι όμως παράλληλα, κάθε είδους εμπόδιο στον δρόμο τους, που στοιχίζει τελικά την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων, από όσους επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της. Το ελληνικό κράτος αρωγός στο γενικότερο αυτό σχέδιο, άφησε εκατοντάδες πρόσφυγες να σκοτώνονται στο Φαρμακονήσι, τους στοίβαξε κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά κυρίως της Λέσβου και της Κω ή ακόμα χειρότερα άφησε να τους πνίγουν οι λιμενικοί του. Δηλαδή, ένα καθεστώς διαρκούς ελέγχου, καταστολής και σχεδόν σαδιστικού εμπαιγμού των ανθρώπων αυτών, προκειμένου να τους επιτραπεί εν τέλει, κάποια στιγμή, να ταξιδέψουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Mέσα σε ένα κλίμα στην ελληνική κοινωνία, που περιείχε από τη μια ειλικρινείς κινήσεις αλληλεγγύης ενός σημαντικού κομματιού της, αλλά και συγχρόνως ρατσιστικές κραυγές από ένα άλλο κομμάτι της. Οι οποίες είτε υποδαυλίζονταν από ήδη υπάρχοντα φασιστικά μορφώματα, είτε αποτελούσαν το άλλο πρόσωπο του υποκριτικού συστημικού ανθρωπισμού των media και του πολιτικού προσωπικού, που μπορούσε να συνδυάζει την ανέξοδη ανθρωπιά, με την εθνικιστική υστερία, με διαφορά δευτερολέπτων.

2541

Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η όποια απόφαση για μεταφορά προσφύγων ή/και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, είναι πιθανό να φανεί ως κάτι αρνητικό στα μάτια των κατοίκων. Τόσο το τοπικό κράτος, όσο και οργανωμένες ακροδεξιές/φασιστικές ομάδες της περιοχής ή μη, με τις γνωστές τακτικές πανικού και της ρατσιστικής -έστω καλυμμένης κάτω από διακηρύξεις «ανθρωπιάς»- αντιμετώπισης, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Μπορεί να μην βγούν βέβαια με τα σύμβολά τους, αλλά κάτω από ονομασίες τύπου «αγανακτισμένοι κάτοικοι», «επιτροπές κατοίκων» ή λίγο πιο εμφανείς πολιτικούς προσδιορισμούς. Όπως, για παράδειγμα, η «πατριωτική κίνηση», η οποία συγκροτήθηκε στην Μυτιλήνη, κάνοντας πογκρόμ μαζί με την αστυνομία, στους εκεί συγκεντρωμένους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση το αντιφασιστικό τοπικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες, οφείλει να είναι έτοιμο για τέτοια ενδεχόμενα οργανωμένης ξενοφοβικής αντίδρασης. Ειδικότερα στον συγκεκριμένο χώρο, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. καθώς έχουν ήδη γίνει αναφορές, από τον δήμαρχο, στην «ανάπτυξη» και τις«θέσεις εργασίας» που θα προκύψουν από τη δήθεν αξιοποίηση του συγκεκριμένου επενδυτικού φιλέτου, που είναι ήδη ταγμένο στον Λάτση. Κάθε είδους κίνηση υποστήριξης των μεταναστών θα πρέπει να διαχωρίζεται εμφανώς και από το «ανθρώπινο» προσωπείο της κυβέρνησης Τσίπρα, που συνεχίζει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στα περισσότερα επίπεδα, έτσι ακριβώς όπως τη βρήκε από τους προηγούμενους (διατήρηση φράχτη Έβρου, διακρίσεις μεταξύ προσφύγων/μεταναστών, στρατόπεδο Αμυγδαλέζας), αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της μεταναστευτικής πολιτικής μέσα στην Ε.Ε., ανεξαρτήτως «αριστερής» ή «δεξιάς» κυβέρνησης.

   • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
   • ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ/ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 1 ΚΑΙ 2 ΚΑΙ ΣΕΓΚΕΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
   • ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η FRONTEX ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.
   • ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
   • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
   • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ

ektosplanou.wordpress.com       ektos.planou.ellargy@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s