Εκδήλωση στο Υπόστεγο με θέμα “Είμαστε όλοι πρόσφυγες”

 

Ο Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης ΥΠΟΣΤΕΓΟ διοργανώνει την Κυριακή 13/9 στις 19:00 εκδήλωση για το ζήτημα των προσφύγων

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

Νίκος Χαραλαμπόπουλος (Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση )
Νασίμ Λομανί(από το στέκι μεταναστών)
Ναδίρ (αφγανός πρόσφυγας)
Αμπντούλ(κούρδος πρόσφυγας)

Ακολουθεί η αφίσα και το κείμενο-κάλεσμα στη σχετική εκδήλωση 

11924363_637246243083731_8319260850026854776_o

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δε θα συνηθίσουμε ποτέ τις εικόνες βίας, φρίκης και δυστυχίας όσο κι αν έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Δε θα συνηθίσουμε τους στοιβαγμένους μετανάστες που χωρίς φαγητό και νερό παρακαλάνε για τα χαρτιά τους.

Δε θα συνηθίσουμε τις σκισμένες σάρκες στα συρματοπλέγματα, το ξύλο και τα δακρυγόνα σε κάθε συνοριακή γραμμή.

Δε συμβιβαζόμαστε με τα ναυάγια και τους χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο.

Δε χωράνε στο μυαλό μας οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς των «ειρηνευτικών» αποστολών της Δύση, η ρημαγμένη λωρίδα της Γάζας, οι  φρικαλεότητες του ISIS.

Αυτό που κομψά λέγεται κορύφωση των μεταναστευτικών ροών είναι προσφυγιά και ξεριζωμός. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών, πολέμων και επεμβάσεων από το από κυριολεκτικά όλες τις κυβερνήσεις του Δυτικού Κόσμου.

Ο ρόλος της Ουάσιγκτον είναι ενδεικτικός αυτής της μεθόδευσης και πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα όπλα που κατάφερε να πάρει το ISIS είναι αυτά με τα οποία εξόπλιζαν οι αμερικανοί τον Ιρακινό στρατό και τα οποία μετά την άτακτη υποχώρησή του πέρασαν αυτόματα στο εσωτερικό της Συρίας σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ασαντ.

Η Γαλλία όπως είχε αναδείξει η εφημερίδα «MONDE» στις 24/08/2014 έστελνε οπλισμό σε ομάδες ανταρτών ακραίων ισλαμιστών  που μάχονταν στην Συρία.

Βέβαια και πολλά κράτη του Αραβικού κόσμου  έχουν  μερίδιο ευθύνης σε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου που εκτυλίζεται μπροστά μας. Η Σαουδική Αραβία εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε τζιχαντιστές με τις ευλογίες της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, υπό την εποπτεία της CIA.

Φυσικά και το ελληνικό κράτος έχει το μερίδιο που του αναλογεί σε αυτό το έγκλημα. Έχουν δημιουργήσει ένα ποτάμι ανθρώπων που προσπαθούν να το ελέγξουν, να το μοιράσουν, αλλά κυρίως να το ταπεινώσουν και να το εξευτελίσουν, μέχρι αυτοί να πάρουν  τη θέση τους στα κατώτερα τμήματα της Ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, στα γκέτο και το κοινωνικό περιθώριο. Συνεχίζουν βέβαια χωρίς τύψεις να προστατεύουν τις επενδύσεις τους, να ελέγχουν πετρέλαια και πρώτες ύλες, να πουλάνε και να δοκιμάζουν τα νέα όπλα τους, να προωθούν τα σύγχρονα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας σύμφωνα με τα οποία τα οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουνται με το στρατό και την αστυνομία μέσα και έξω από τις καπιταλιστικές μητροπόλεις.

Συνεχίζουν με ακόμη πιο χυδαίο κυνισμό να κερδοφορούν πάνω στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν είναι μόνο οι δουλέμποροι. Τους γδέρνουν κυριολεκτικά με τα παράβολα, με τα εισιτήρια μέχρι και 5e για να φορτίσουν τα κινητά τους.

Βλέπουμε ότι και στις γειτονιές μας υπάρχει σύγχυση από την παραπληροφόρηση και την οργανωμένη προπαγάνδα μίσους που κάνουν γνωστοί φασιστικοί και ρατσιστικοί κύκλοι. Μας λένε ότι δε χωράνε άλλοι στον τόπο μας. Πόσους τουρίστες μπορούν να κρύψουν στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία έτσι ώστε να μη βλέπουν τα πτώματα στις ακτές των νησιών μας. Μας δείχνουν φωτογραφίες με iphone και βαμμένα νύχια για να μας πείσουν ότι έρχονται οι πιο πλούσιοι.

Σίγουρα πρώτα φεύγουν όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος του ταξιδιού. Σημασία όμως έχει η κοινωνική κατάληξη αυτών των ανθρώπων. Έχει στα αλήθεια κανείς αμφιβολία ότι θα γίνουν οι φτωχοδιάβολοι σε όποια χώρα κι αν καταλήξουν;

Μας λένε τέλος ότι έρχονται μουσουλμάνοι τρομοκράτες και εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Μα από αυτούς δεν προσπαθούν να ξεφύγουν; Αυτοί είναι τα θύματα όχι οι θύτες.

Δε λέμε φυσικά ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Πολλές περιοχές μάλιστα σηκώνουν δυσανάλογο φορτίο. Είναι όμως αδύνατο να μείνουμε ασυγκίνητοι, να μην απλώσουμε το χέρι μας σε ανθρώπους που «πνίγονται». Είναι οι αξίες και οι προτεραιότητες στη ζωή που μας υποχρεώνουν να δείξουμε αλληλεγγύη. Είναι η ιστορία αυτού του τόπου, είναι οι πρόσφυγες παππούδες μας, οι μετανάστες γονείς μας που την καθόρισαν. Είναι οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, που έχουν ήδη φύγει αναζητώντας σε άλλες χώρες την τύχη τους. Είμαστε εμείς που πιθανόν να τους ακολουθήσουμε, που μπορεί να βρεθούμε δίπλα τους σε όσους περνάνε τώρα από τη χώρα μας.

Είναι όμως και πολλά περισσότερα. Είναι τα κοινά ταξικά συμφέροντα που νιώθουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Οι ίδιοι θεσμοί, οι ίδιες κυβερνήσεις, οι ίδιες πολιτικές που δημιουργούν το ξεριζωμό σε αυτούς, φέρνουν φτώχεια, καταπίεση και εξαθλίωση σε εμάς.

Μαζί θα πρέπει να σταθούμε και να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο. Οι επόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις ή θα βρούνε τους καταπιεσμένους ενωμένους ή τον ένα ενάντια στον άλλον.

 

Σας καλούμε στην εκδήλωση – συζήτηση για το προσφυγικό Ζήτημα που θα διεξαχθεί στο Χώρο Αλληλεγγύης και Δράσης « ΥΠΟΣΤΕΓΟ»   25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 38 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ  την  ΚΥΡΙΑΚΗ  13/09/2015 και ώρα 20:00.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s