Τα αφεντικά δολοφονούν εργάτες για τα κέρδη τους και το βαφτίζουν “ατύχημα”

Ένας ακόμη νεκρός, ο τέταρτος προστέθηκε στη λίστα των εργατών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του “εργατικού δυστυχήματος” στα Ελληνικά Πετρέλαια στις 8 Μαΐου. Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα από τα χιλιάδες που έχουν καταγραφεί στους χώρους δουλειάς. Εκεί δηλαδή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί που έχουν ανάγκη, και για να δώσουν τη δυνατότητα στο αφεντικό να ανακοινώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Ακριβώς όπως έκαναν φέτος, μέσα στην λεγόμενη κρίση, τα αφεντικά των ΕΛ.ΠΕ. στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Κατέγραψαν δηλαδή 55 εκ ευρώ καθαρά κέρδη. Αυτά τα κέρδη όμως είναι βαμμένα με το αίμα των νεκρών εργατών. Ο Αντώνης Αβράμπος, Μπάμπης Δευτεραίος , ο  Ντελιλάι Ραμαντάν και προχθές ο Κώστας Μαγγούρας θυσιάστηκαν στο βωμό των κερδών της εταιρίας. Η ίδια βέβαια εταιρία είδε σύμφωνα με το πόρισμα της – και των εκπροσώπων των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων –  τον θάνατό τους να οφείλεται σε δικό τους «ανθρώπινο σφάλμα» και όχι στην εγκληματική αδιαφορία της ίδιας και των υπευθύνων της.

11070272_753196714778301_7910605268742498431_n

Είναι γνωστό πλέον, ότι όπως παρουσιάζονται, τα εργατικά ατυχήματα με τους τόσους νεκρούς και τους σακατεμένους οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, για τα οποία φυσικά μόνο οι εργαζόμενοι είναι υπαίτιοι. Άλλωστε άκουσε ποτέ κανείς, κάποιο αφεντικό να έχει ατύχημα σε χώρο δουλειάς;  Δεν χωρούν αστεία με αυτές τις καταστάσεις και γι αυτό δεν αστειευόμαστε. Είναι άλλωστε και αυτό ακριβώς που θέλουμε να τονίσουμε. Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Είναι εγκληματική εύθυνη των αφεντικών που δεν παρέχουν στον εργαζόμενο τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας, τα «επιτρεπτά» ωράρια και το σωστό περιβάλλον εργασίας ακόμα και με τους όρους του υπάρχοντος συστήματος. Υπάρχει βέβαια η ανάγκη να παρουσιάζονται μόνιμα σαν ανθρώπινο λάθος των εργαζομένων. Είναι προς το συμφέρον της εκάστοτε επιχείρησης να παρουσιάζει τα αίτια θανάτου των εργατών ως ανθρώπινο λάθος. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να ξεφεύγει από οποιαδήποτε νομική ευθύνη αλλά παράλληλα και από οποιοδήποτε κόστος θα είχε η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματιών έχει ως βασικό συστατικό τη συμπίεση του εργατικού κόστους. Αυτό επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα στην οικονομία. Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Και για αυτό το λόγο, στο κόλπο αυτό είναι όλοι χωμένοι βαθιά. Τα ΜΜΕ, που στην αρχή αποσιωπούσαν την ύπαρξη σοβαρά τραυματιών. Η δικαστική εξουσία που πάντοτε βγάζει λάδι τα αφεντικά. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις που νομιμοποιούν την όλο και πιο βαριά εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε συνθήκες με μηδαμινή προστασία για τις ζωές των εργατών, την ίδια ώρα που χαρίζουν δις ευρώ μέσω φοροαπαλλαγών στα αφεντικά. Έτσι λοιπόν, είναι προφανές πως το να προσφέρεις ασφαλείς συνθήκες εργασίας κοστίζει περισσότερο από το να βγάλεις μια ανακοίνωση συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων. Έτσι «η Διοίκηση δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Εταιρείας προς τις οικογένειες των θυμάτων και επανέλαβε τη σημασία που πρέπει να δίνεται διαρκώς στην ασφαλή λειτουργία και διενέργεια όλων των εργασιών συντήρησης, καλώντας όλους τους εργαζομένους και συνεργάτες της να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή».

fotia-sta-diulistiria-aspropurgou-elpe-ergatiko-atixima

Την ίδια ώρα η «αριστερή» κυβέρνηση δεν αφήνει το αυτάκι της να ιδρώσει και διατυμπανίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και να συμβουλεύει τους βιομήχανους ότι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας αυξάνει την παραγωγικότητα.

Τα πάντα βέβαια δεν ξεχνάμε πως συνδέονται. Τα ΕΛΠΕ λοιπόν ανήκουν στον Λάτση…! Είναι ο ίδιος ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού διατυμπανίζοντας, μαζί με τα τοπικά του παπαγαλάκια  φυσικά, τις θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν με αυτή την επένδυση- «αξιοποίηση» στην περιοχή. Συνεχίζοντας από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό τι είδους αξιοποίηση είναι και αυτή. Εργαζόμενοι σε συνθήκες κάτεργου που θα βρεθούν εκεί για την επένδυση (αύξηση κέρδους Λάτση) και την αξιοποίηση (προς όφελος των κατασκευαστών, επιχειρηματιών κλπ) θα είναι οι επόμενοι αναλώσιμοι στη μάχη των αφεντικών για αύξηση των κερδών τους.

Στη μνήμη των νεκρών και σακατεμένων εργατών,

οργάνωση κι αγώνες στους χώρους της δουλειάς

εκτος πλανου

ektos.planou.ellargy@gmail.com                   ektosplanou.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s