ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΞΩ ΤΟ ΚΥΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

kyt2

Τα δυο τελευταία χρόνια, γίναμε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας για την επέκταση του ΚΥΤ Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, που είχε σαν προμετωπίδα μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, αφού η προηγούμενη έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες ξανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους, μέσα από τη «Συσπείρωση πολιτών», ενώ και άλλοι φορείς των περιοχών μας ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αντίδρασης. Οι προσπάθειές μας κορυφώθηκαν τους τελευταίους μήνες και είχαν σαν αποτέλεσμα:

  • Την αρνητική γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου περιφερειακού συμβουλίου.
  • Νέες αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης – Ελληνικού, παρόλο που δε συνοδεύτηκαν από τις υποσχέσεις για ενημέρωση και ενεργοποίηση των φορέων και των πολιτών των περιοχών μας.

Πέρα από τα παραπάνω, η «Συσπείρωση πολιτών» επεδίωξε και πραγματοποίησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, μέσω του γενικού γραμματέα ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών κ. Απόστολου Αλεξόπουλου, με την παρουσία του νέου προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανώλη Κορωνιωτάκη.

Από την πλευρά του κ. ​Απ. Αλεξόπουλου,​ ενημερωθήκαμε ότι​:

  • μέχρι τώρα, δεν έχει διαβιβαστεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχέδιο απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, από την αρμόδια διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  • δεν πρόκειται να υπογραφεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμόρφωσης του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς.
  • η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ ζητά από τη νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, ως προς την την μη επέκταση και την οριστική απομάκρυνση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, κατά την εκπόνηση του νέου σχεδιασμού.

Ενώ ο κ. Μανώλης Κορωνιωτάκης:

  • διαβεβαίωσε ότι το θέμα του ΚΥΤ Αργυρούπολης – Ηλιούπολης, ως προς την αναγκαιότητά του και ως προς τη χωροθέτησή του, θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της εκπόνησης του νέου σχεδιασμού του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς.
  • ενημέρωσε ότι η μεταφορά των υπαρχουσών εγκαταστάσεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη διαδικασία και δεν μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα, καθώς αυτές τροφοδοτούν τέσσερις μεγάλες περιοχές της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί, ως τώρα, οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Είναι, αναμφίβολα, θετικό γεγονός το ότι φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας νέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο προσεχές μέλλον. Από την άλλη, απέχουμε πολύ ακόμη από το να γίνει πράξη η βασική μας επιδίωξη, που συνοψίζεται στα εξής:

  • Συμμόρφωση του ΑΔΜΗΕ και της πολιτείας με τις ισχύουσες αποφάσεις του ΣτΕ.
  • Οριστική ακύρωση του σχεδιασμού, που προβλέπει την κατασκευή κέντρου υπερυψηλής τάσης, απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκτός Υμηττού και απόδοση του χώρου στο δημόσιο.

Θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ακύρωση του έργου και τη μεταφορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Και σαν δείγμα έμπρακτης δέσμευσης, θα μπορούσε ο ΑΔΜΗΕ να αποδώσει, άμεσα, την έκταση των 90 στρ., στην οποία επρόκειτο να κατασκευαστεί η «πλευρά» των 400 KV του ΚΥΤ.

Η υπόθεση του ΚΥΤ είναι προφανές ότι δεν έχει κλείσει. Ο κίνδυνος της υλοποίησης του έργου παραμένει, όσο δεν αναλαμβάνονται εκείνες οι ρητές δεσμεύσεις και οι πρωτοβουλίες, που θα δρομολογούν τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ, στο βαθμό που και ο νέος σχεδιασμός το θεωρεί αναγκαίο.

Με αυτά τα δεδομένα, η «Συσπείρωση πολιτών» θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να ενημερώνει τους συμπολίτες της, να αγωνίζεται για ένα πλατύ, σταθερό και δυναμικό κίνημα αντίστασης. Ένα κίνημα που δεν είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την οριστική ακύρωση του σχεδίου επέκτασης και την απομάκρυνση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ.

29/5/2015

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

antikyt.wix.com/enantiastokyt

antikyt@gmail.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s