Η τρόικα έγινε θεσμοί, το μνημόνιο πρόγραμμα, έ όχι και ο Κωνσταντάτος αγωνιστής, πάει πολύ το δούλεμα.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρπάζει τα αποθεματικά Δήμων και Περιφερειών για να τα δώσει στους δανειστές και στην εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών. Ενδεικτικό της λογικής τους είναι ότι η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ, με στόχο να καλύψουν όσους ΟΤΑ έδωσαν ”εθελοντικά” τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα έδωσε 344εκ. Ευρώ. Εμείς αναρωτιόμαστε πως γίνεται να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο πλεόνασμα την στιγμή που βασικές κοινωνικές ανάγκες για την εργατική τάξη δεν καλύπτονται.

Η προσπάθεια μάλιστα να υφαρπάξουν τα ταμειακά διαθέσιμα επεκτείνεται και εκτός ΟΤΑ με τα αποθεματικά Δημοσίων Ταμείων, Πανεπιστημίων κ.α. να βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο. Ο εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ιδιότυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό. Κονδύλια τα οποία υπό άλλες συνθήκες προορίζονταν για την ικανοποίηση στοιχειωδών λειτουργιών του ευρύτερου δημοσίου μεταφέρονται στην εξυπηρέτηση πιο επιτακτικών για την κυριαρχία λειτουργιών όπως αυτή της πληρωμής τόκων στους δανειστές, τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες.

Όλοι ξέρουμε ότι οι προϋπολογισμοί των Καλλικρατικών δήμων περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια με αντίστοιχες μειώσεις στις κοινωνικές παροχές. Ο λαός όχι μόνο συνεχίζει να πληρώνει ίδια και μεγαλύτερα δημοτικά τέλη αλλά βάζει  όλο και περισσότερο το χέρι στην τσέπη αναζητώντας αντίστοιχες παροχές στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα αποθεματικά λοιπόν δε θα πάνε για μισθούς και συντάξεις αλλά θα πεταχτούν και αυτά στη φοβερή και τρομερή χοάνη εξυπηρέτησης του χρέους.

Λίγοι μήνες μόνο πέρασαν από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίως φώναζε για τη αντιδημοκρατική τακτική των ΠΝΠ που εφάρμοζε η κυβέρνηση των Σαμαρά Βενιζέλου. Μόνο σαν φάρσα επιστρέφει αυτή την φορά η ιστορία με τα αποθεματικά όταν όλοι γνωρίζουμε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγκάσει δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ και τα οποία στην συνέχεια μέσω του PSI κάναν φτερά. Οι συνέπειες του κουρέματος ήταν εξαιρετικά σφοδρές για αυτούς τους οργανισμούς και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πλήττουν την λειτουργία τους.

Ας συγκρατήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τις επαναστατικές κορώνες οι τοπικοί παράγοντες της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, το μέτρο που παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί καρμπόν αντιγραφή της πολιτικής που υπηρετούν τόσα χρόνια. Ας συγκρατηθεί λίγο  ο δήμαρχος που φτάνοντας στα όρια της γραφικότητας γυρνάει στα κανάλια και το παίζει αντιστασιακός. Όλοι ξέρουμε ότι αν ήταν ακόμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα έδινε ακόμη και τα σώβρακα. Μάλλον μόνο τα σώβρακα αφού έτσι και αλλιώς αποθεματικά ο δήμος μας δεν έχει. Ας κρατήσει τη μαγκιά του για αργότερα, ο Βαρουφάκης έχει ήδη προειδοποιήσει για πλήρη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

    Εμείς σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε τη λογική των αποθεματικών. Όλες οι ανάγκες των δήμων πρέπει να καλύπτονται πλήρως από την κρατική χρηματοδότηση και φυσικά τα έσοδα του κράτους να προέρχονται από την φορολόγηση του πλούτου. Δεν πιστεύουμε στη μετατροπή των δήμων σε ΑΕ που θα διαχειρίζονται με επιχειρηματικό τρόπο χρήματα, που θα τζογάρουν σε τράπεζες και μετοχές και θα ψάχνουν την καλύτερη δυνατή επένδυση. Αυτή η λογική μπορεί να φέρει μόνο νέα χρέη, υποβάθμιση των παροχών και εξάρτηση από συμφέροντα μέσω χορηγιών και αντισταθμιστικών οφελών. Δεν είναι όμως αριστερή φιλολαϊκή πολιτική να  βάζεις πλάτη σε αυτή τη ληστεία, να το βουλώνεις όταν ξέρεις ότι όχι μόνο δε θα επιστραφούν στους δήμους αλλά θα καταλήξουν στους πιστωτές μας. Αυτός ο ρεαλισμός στην πραγματικότητα του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ είναι συμβιβασμός, υποταγή, μία από τα ίδια. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν κανένα λόγο να διευκολύνουν την κυβέρνηση σε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα είναι ουσιαστικά νέο μνημόνιο. Δεν υπάρχει πάτος σε αυτή τη λογική. Χθες τα πήραν από τα νοσοκομεία, σήμερα από τους δήμους, αύριο από πού; Το τοπικό κίνημα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί. Ξέρουμε που αναλογούν οι ευθύνες. Το σημαντικό όμως είναι να συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις λαϊκές ανάγκες και να παλεύουμε για τη δικαίωση των τοπικών αγώνων και των λαϊκών αιτημάτων. Κυβέρνηση και δήμος να κόψουν το λαιμό τους να βρουν λεφτά εκεί που όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν.

cropped-logoceb5cebacf84cebfcf82cf80cebbceb1cebdcebfcf85colfin.jpg

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s