Για την εργοδοτική αυθαιρεσία στο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (και όχι μόνο…)

    H εργαζόμενη στο κατάστημα του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Χολαργού (και σε άλλα καταστήματα της ίδιας επιχείρησης όπως της Αγ. Παρασκευής και του Παπάγου) Ελένη Σ. η οποία δούλευε επί 15 χρόνια ως 4ωρη απολύθηκε με εκδικητικό τρόπο στις 16/2 από την διεύθυνση του καταστήματος. Η βασική αιτιολογία για το γεγονός από την διεύθυνση ήταν ότι «έβγαζε γλώσσα». Με συνοπτικές διαδικασίες, εξευτελιστικό τρόπο και αφού δεν κατάφεραν να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση όπως είθισται, την τιμώρησαν για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και για το «έγκλημά» της, να τις απαιτήσει από τους προϊσταμένους της .Οι  παρεμβάσεις της εργοδοσίας στα δικαιώματά ήταν συνεχείς και συστηματικές: Καταρχήν το δικαίωμα της στην κυριακάτικη αργία και η εναντίωση της στην έμπρακτη κατάργησή της στα καταστήματα των ΑΒ που εργαζόταν. Επιπλέον η επιβεβλημένη άνωθεν αρμοδιότητα των προϊσταμένων της να χτυπάνε τις κάρτες των εργαζομένων στην βραδινή βάρδια και η αναγκαστική παραμονή τους μετά τη λήξη της βάρδιας για μισή ώρα. Συγχρόνως το συνεχές καθεστώς γενικότερα των απλήρωτων υπερωριών.

     Διεκδικώντας τα μέχρι πρότινος αυτονόητα των εργατικών της δικαιωμάτων η Ελένη κατήγγειλε την απόλυσή της ως καταχρηστική και ζητάει την επαναπρόσληψή της και μαζί την καταβολή των απλήρωτων υπερωριών της από την επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις στο εμπόριο ως φαίνεται προσπαθούν να χτυπήσουν τα όποια εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των «παλιών» εργαζόμενων στον κλάδο, για να μεταβάλλουν σταθερά και σταδιακά το εργασιακό καθεστώς και να προσλαμβάνουν πλέον με νέους ελαστικούς όρους εργασίας(όπως τα προγράμματα Voucher)νέους εργαζόμενους με άκρως χειρότερες συνθήκες δουλειάς. Προφανές κίνητρό τους η μείωση του εργασιακού κόστους-η χειροτέρευση δηλαδή των ζωών μας ως μισθωτών για να βγάλουν εκείνοι την-όποια-χασούρα τους με άλλοθι το μνημόνιο και την κρίση.

Στην προσπάθειά της αντικαπιταλιστικής κίνησης «ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ» ,το  Σάββατο 7/3 ,να ενημερώσουμε για την περίπτωσή της, τους εργαζόμενους αλλά και τον κόσμο που είχε έρθει ως πελάτης στο κατάστημα του Ελληνικού αντιμετωπίσαμε την εντολή της υποδιευθύντριας του καταστήματος «να αποχωρήσουμε καθώς δεν επιτρέπεται να μοιράζουμε στον ιδιωτικό χώρο της επιχείρησης». Τα μοιράσματα διαφημιστικών φυλλαδίων την ίδια ώρα έδιναν και έπαιρναν. Η χρήση της πρόφασης αυτής είναι σαφής:H αποσιώπηση της οποιασδήποτε μορφής αλληλεγγύης στην εργαζόμενη στον πρώτο και κύριο χώρο που έχει το περισσότερο νόημα: στο χώρο δουλειάς της και τόσων ακόμα συναδέλφων της με πανομοιότυπα θέματα με την εργοδοσία. Επιβολή φόβου δηλαδή και προπάντων σιωπής.

Η κίνηση μας συμμετέχει στην εβδομάδα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία του ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και καλεί σε έμπρακτη αλληλεγγύη στην εργαζόμενη Ελένη Σ. μέχρι την τελική δικαίωσή της.Στα χρόνια της (μετα) μνημονιακής διαχείρησης της κρίσης ας θυμίσουμε στα αφεντικά ότι εμείς, οι εργαζόμενοι, δεν είμαστε μόνοι μας..

ektosplanou.wordpress.com

resized-bd6ff02d5dd6905dcbd99a92113e25b9

Leave a comment