Απ’ το στόμα του Μάνου… και στου Γιάνη το αφτί!

Μπορεί το κεντρικό θέμα των ημερών να είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, δε θα πρέπει όμως να περάσουν στα ψιλά τα πρόσφατα σχόλια του Βαρουφάκη…

10984237_730402087029153_1401532467346854986_n

 

… ο υπουργός οικονομικών φαίνεται να συμφωνεί με τον γνωστό, νεοφιλελεύθερο πολιτικό Στέφανο Μάνο , πάνω στο ζήτημα της κατάργησης της κεντρικής χρηματοδότησης των δήμων και την αντικατάστασή της με τα ανταποδοτικά τέλη. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών και την πλήρη επιχειρηματικοποίηση κάθε υπηρεσίας που προσφέρουν οι δημοτικοί οργανισμοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δήμοι έχουν στη ευθύνη τους ένα μεγάλο μέρος, από αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος (όσο έχει απομείνει τουλάχιστον), από τα νηπιαγωγεία και τις παιδικές χαρές , μέχρι το πράσινο και την καθαριότητα. Όταν λένε για ανταποδοτικότητα, σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να βάλει ξανά το χέρι στη τσέπη ενώ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη η ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών δήμων. Καθόλου βέβαιο δεν είναι  επίσης ότι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στην κεντρική φορολογία εισοδήματος  αφού όπως όλα δείχνουν οι επίσημες πολιτικές αποπληρωμής του δημόσιου χρέους  δεν αφήνουν περιθώρια για κοινωνικές παροχές.

  Θα  είχε δίκιο να επικαλεστεί κανείς ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις και όχι κυβερνητικές θέσεις. Αποχτούν όμως ξεχωριστή σημασία όταν λέγονται από τον υπουργό οικονομίας. Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει καν να γίνει! Για αυτό και πρέπει να γίνει από τώρα ξεκάθαρη η αντίθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Περιμένουμε τόσο από την πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου μας όσο και από την αντιπολίτευση να δείξουν την ωριμότητα που χρειάζεται. Μια ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου θα έστελνε σαφή μηνύματα. Όποιος αφήσει αυτή την κουβέντα να εξελιχθεί θα αναλάβει και τις ευθύνες.

εκτος πλανου

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s